Kasza pęczak z warzywami

Kasza pęczak z warzywami

IMG_7266

Składniki na około 6 – 8 porcji:

  • papryka – 1 sztuka
  • kalafior – 1/2 sztuki
  • bakłażan – 1 sztuka
  • cukinia – 1 sztuka
  • pietruszka – 1 sztuka + natka pietruszki
  • czosnek – 4 ząbki
  • cebula – 1 sztuka
  • kasza pęczak – 2 torebki
  • oliwa z oliwek – 2 – 3 łyżki


Kalafior dzielimy na różyczki i gotujemy na sposób al dente. Kaszę pęczak gotujemy około 15 minut. Marchewkę i pietruszkę obieramy, kroimy w grubsze pasterki i gotujemy w drugim garnku. Kroimy cukinię i bakłażana, którego solimy w celu pozbycia się goryczki.  Na patelni z oliwą z oliwek szklimy cebulę z czosnkiem i smażymy cukinię, która solimy i pieprzymy. Następnie smażymy bakłażana i paprykę. Wszystkie warzywa dorzucamy do ugotowanej kaszy. Przyprawiamy kminem rzymskim i kolendrą, posypujemy natką pietruszki.

Danie można przygotować również z sosem pomidorowym.

 

Wartość odżywcza 1 porcji:

Energia – 220kcal
Białko – 6,8g
Tłuszcz – 6,4g
węglowodany – 38g
Błonnik – 7,35

 

IMG_7295